A közelmúltban egyre több koncertet adó, tehetségkutatókat megnyerő, fiatalokból álló Kalef zenekar az idei Roxigeten második helyezést ért el. Erről és még sok mindenről kérdeztük Berezvai Marcellt, a zenekar énekes-gitárosát.

Mikor és hogyan alakult a Kalef?

A Kalef megalakulása korábbi eseményekhez vezethető vissza. Békési Fanni, Berezvai Marcell és Arday Dániel még az általánosból ismerik egymást, együtt alapították meg első alterpop zenekarukat, melyben akkor még Fanó volt az énekes frontember.

A gimnáziumi évek alatt egyéb elfoglaltságok miatt ez szünetelt, ám évekkel később 2012 szeptemberében Fanót és Marcellt újra összefújta a szél.

Zongora-gitár duóként felelevenítettük régi dalainkat, és párhuzamosan születtek újak. Hamarosan csatlakozott ismét a nagybőgőn, basszusgitáron játszó Dani, akivel „Fanó és Marcell akusztik” néven egy éven keresztül kávézókban, bisztrókban, kulturális rendezvényeken, bornapokon zenéltünk. 2013-ra érett meg az elhatározás, hogy zenei köreinket szélesíteni akarjuk, így teljes zenekarrá 2013 nyarán váltunk. Dani javasolta dobosként Mikolai Petrát, akit a Kőbányai Zenei Stúdióból ismerhetett.


Bár mi tudjuk, de mondanál valamit az olvasóknak arról, hogy mit is jelent a zenekar neve?

A Kalef a Széll Kálmán tér rövidített, becézett változata, ami előtte Moszkva tér, azelőtt pedig szintén Széll Kálmán tér volt. Fanó, aki az ELTE bölcsészkarára jár, egy beadandó dolgozat révén mélyebben beleásta magát a 70-es évek szabadságszerető fiataljaiba, a „kalefozókba” akik a téren semmivel nem törődve tengették ott mindennapjaikat, rock&rollt hallgatva.

Személyes kötődésünk is van a térhez, mivel a zenekar háromnegyede azon a környéken lakik, így nap mint nap megfordul ott. Gimnazista éveink alatt ez jelentette a budapesti éjszakai élet küszöbét. Tehát névválasztáskor mikor Fanó bedobta az ötletet, egy pubban megszavaztuk a nevet.


Ki írja a szövegeket és ki a zeneszerző a zenekarban?

Az esetek döntő többségében kész elképzelésekkel állunk neki egy dalnak, ezt a zenekari próbáinkra Marcell hozza magával. A számok struktúrájába, vázába mindenkinek van beleszólása, olykor zenélés közben jövünk rá, hogy valami nem stimmel, vagy épp nem illik a harmóniába. Ezt sok gyakorlással tudjuk fejleszteni. Az élőzene szeretete mindenkiben ott van, igyekszünk a lehető legtöbb időnket zenéléssel tölteni.


Figyeltelek a Roxigeten Benneteket. Nagyon jó érzés volt ilyen vidám embereket látni. Mindig ilyen vidámak vagytok?

Alapvetően egy baráti társaság vagyunk, akik nem csak zenésztársak, hanem barátok is.
Amikor éppen nem zenélünk, a szabadidőnkben is gyakran találkozunk, szervezünk közös programokat. Ez valószínűleg kívülről is látszik, hogy nincs köztünk feszültség, ha valakinek nem tetszik valami, egy egészséges vitával hamar túlad rajta.

Fiatalok vagyunk, megtehetjük, hogy időnk nagyobb részét zenével tölthessük, miért ne lennénk vidámak?!


Sorra nyeritek a tehetségkutatókat. A Roxigeten dobosotok, Mikolai Petra a legjobb dobos címet vitte el. Mennyire fontosak nektek a tehetségkutató versenyek?

Igyekszünk élni minden lehetőséggel, ami csak szembe jön velünk. Amit ki lehet használni, kihasználjuk, ahol meglehet magunkat mutatni megmutatjuk.

Úgy gondoljuk, hogy minden versenynek megvan a maga nyereménye. Sosem távoztunk üres kézzel, szereztünk új barátokat, és volt, hogy értékes díjakat, lehetőségeket is.

Azóta rengeteg koncertünk szerveződött, az ott kialakított kapcsolataink révén. Egy pályakezdő zenésznek nagy öröm, megmutatni magát a szakmai zsűri előtt, pláne ha még elismerést is kap tőluk.
 

Sok alternatív rockzenekar van Magyarországon. Szerintetek ez a stílus inkább rétegzene, vagy előrébb is lehet jutni vele?

Minden zenének megvannak a maga körei, maga hallgatói. Ezt a kört idővel ki lehet szélesíteni, viszont hogy itt van-e az ideje azt természetesen a közönség dönti el.

A zenében az az érdekes, hogy az emberek meghallják, ha valami azonnal egy épkézláb produkció, és odafigyelnek rá. Nálunk az élőzene mellett fontosak a dalszövegek, a kettő keveréke és a tagok sajátossága kell ahhoz, hogy kialakuljon a stílusunk.


Két lány és két fiú van a zenekarban. Kijöttök egymással?

Igen, kisebb nagyobb átfedésekkel azonos a zenei gondolkodásunk, és könnyen megértjük egymást. Egyébként a felállás még olyan szempontból is megoszlik, hogy a ritmusszekcióban és a frontvonalban is egy-egy fiú, lány működik együtt. A lányok odafigyelnek a külsőségekre, míg a fiúk inkább a szervezésre.


A YouTube-on és a zenekar Facebook oldalán 2 profi minőségű dalotokat hallhatjuk. Terveztek lemezt és videoklipet a közeljövőben?

A két dal felvételére szükség volt a kezdet kezdetén, hiszen ezekkel tudtunk nevezni bizonyos versenyekre, ezzel tudtunk valamiféle képet adni, hogy mire kell számítani, ha valaki Kalef koncertre megy. Tele vagyunk energiával, lendülettel, és tervekkel, amiket tudatosan lépésről lépésre fogunk megvalósítani.

Az ígérgetés nem a mi asztalunk, hiszen ha betartják úgy jó, ezért nem szolgálhatunk pontos dátummal. Annyit elárulhatunk, hogy az első lemezre szánt anyag, és a videoklip forgatókönyve készen van, minden idő, és időzítés kérdése. A hivatalos Kalef facebook oldalán minden apró-cseprő infóról beszámolunk.


Hol láthat benneteket a közönség?

Következő budapesti koncertünk október 3-án a Gödör Klubban lesz, aminek G3 lett az új neve. Megfordulunk néhány vidéki városban is, és novemberben pedig a Kalef történetének legnagyobb koncertje fog következni a fővárosban. Hivatalos oldalunkon erről is hamarosan olvashattok!

https://www.facebook.com/pages/Kalef/570502086358721

 

Kapcsolat

  • Music Ring zenei portál
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • +36 30 322 3017