A progresszív rock Grammy-díjas úttörői, a YES európai turnéra készül.

Alapításuktól számítva 47 évvel és 21 lemezzel később a műfaj gigászai még mindig a megszokott minőséget hozzák. Ezúttal a nyugat-európai színpadokra.

Nem alakult pedig olyan vidáman eddig a banda idei éve. Mint arról már nyilván mindenki értesült, Chris Squire basszusgitáros életét vesztette. Squire az alapítás óta az együttessel játszott, játéka sok utána jövő gitáros stílusára volt hatással.

"Nehéz most elképzelni a jövőt Chris nélkül. Gondolatban és szívünkben mindig velünk fog maradni. Chris egy mindent odaadó, életigenlő ember volt, aki bármibe fogott bele mindig teljes erőbedobással dolgozott" - mondta a gitáros Steve Howe.

"Nincsenek azok a szavak, amikkel leírhatnám érzéseimet, amikkel kifejezhetném azt a veszteséget, amit szeretett barátom és zenésztársam halála okozott. Vele életem egyik legfontosabb és legjobban szeretett személye távozott el. Chris mindig egy tapintatos, de erős vezető volt, egy biztos pontja az életemnek" - mondta a dobos Alan White.

Mint ahogy azt a szórakoztató iparban azonban oly sokszor emlegetik, a shownak folytatódnia kell. Chris Squire hagyatékát a banda egy új turnéval fogja ünnepelni.

A legutóbbi, észak-amerikai turné után ezúttal Európa városai lesznek a helyszínek. A sorozat 25 állomásból fog állni, és a beígértek szerint a közönség olyan számokat fog hallani, amit a banda már 30 éve nem játszott vagy éppen, amit koncerten még soha nem adtak elő. Utóbbinak számít például a '71-es 'Fragile' és a '80-ban írt 'Drama'.

A YES egyébként egyike a progresszív rock azon halhatatlanjainak, akik már a hőskorban, a 70-es évek legelején népszerűek voltak. Az 1968-ban alapított banda túlélte a közönségének generációváltását, valamint hogy időről időre némelyik alapember kivált az együttesből. Mostanra viszont bátran kijelenthetjük, a YES zenéje a progresszív rock meghatározása. A banda még mindig ugyanazt a hangzást és ugyanazt a stílust űzi, mint 71-ben, és rajongótáboruk még mindig olyan népes, mint akkor. Félelmetes virtuozitásuk, a gyakran misztikus dalszövegek, az összetett zenei kompozíciók, és a magával ragadómégis kifinomult énekhang a mai napig lenyűgözi a fiatal hallgatóságot.

A 2016-os turné dátumai:

Április 27 – Royal Concert Hall, Glasgow, UK

Április 29 – City Hall, Newcastle, UK

Április 30 – Apollo, Manchester, UK

Május 2 – Philharmonic, Liverpool, UK

Május 3 – City Hall, Sheffield, UK

Május 4 – Colston Hall, Bristol, UK

Május 6 – Symphony Hall, Birmingham, UK

Május 7 – Brighton Centre, Brighton, UK

Május 9 – New Theatre, Oxford, UK 

Május 10 – Royal Albert Hall, London, UK 

Május 13 – Olympia Paris, France 

Május 14 – Ancienne Belgique, Brussels, Belgium 

Május 15 – Tivolivredenburg, Utrecht, Netherlands

Május 17 – Mehr Theater, Hamburg, Germany 

Május 19 – Alte Oper, Frankfurt, Germany

Május 20 – Haus Avensee, Leipzig, Germany 

Május 21 – Admiralspalast, Berlin, Germany 

Május 23 – Beethovenhalle, Bonn, Germany

Május 24 – Hegelsaal, Stuttgart, Germany

Május 25 – Cirkus Krone, Munich, Germany

Május 27 – Volkshaus, Zurich, Switzerland 

Május 28 – Teatro Nazionale, Milan, Italy 

Május 29 – Gran Teatro Geox, Padova, Italy

Május 31 – Dbihall, Florence, Italy

Június 1 – Teatro Olimpico, Rome, Italy

Kapcsolat

  • Music Ring zenei portál
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • +36 30 322 3017